top of page
Gyermekpszichológia.png

GYERMEKPSZICHOLÓGIA

Aki fejlődik, az – mint a hős a mesékben – próbákat kell, hogy kiálljon. Gyermekkorban a fejlődés különösen intenzív, hiszen egy gyermeknek óriási utat kell bejárnia a fogantatástól a felnőtté válásig. Mivel a szülő és a gyermek közötti érzelmi kötelékek rendkívül szorosak, a megpróbáltatásokat a gyermek és szülei sokszor együtt élik át – más formában, de gyakran hasonló intenzitással.

Legyen akármilyen jó egy szülő, természetes, hogy olykor úgy érzi, elakadt. Ilyenkor jól jöhet egy gyermekpszichológus segítsége, aki szaktudásával és támogató hozzáállásával megpróbálja a szülővel szövetségben megérteni a helyzetet, belső erőforrásokat mozgósítanak, és újfajta megoldási stratégiákat dolgoznak ki a továbbjutás érdekében.

Lélektani értelemben egy gyermek tünete gyakran szemlélhető úgy, mint egy-egy belső nehézségének sikertelen megoldási kísérlete. Egyúttal jelzés is a felnőttek felé: “Van valami, amivel nem tudok megküzdeni. Jó lenne, ha tudnátok benne segíteni nekem!”

MILYEN TÍPUSÚ NEHÉZSÉGEKKEL KERESHETNEK?

 • ​félelmek, szorongások

 • beilleszkedési nehézségek

 • magatartási nehézségek

 • hangulati problémák

 • bizonyos lelki eredetű testi tünetek

 • fokozott nyugtalanság

 • lelki hátterű, tanulással és figyelemmel kapcsolatos nehézségek

 • családi problémák

 • veszteségek

 • szülő-gyermek, illetve testvér-kapcsolati nehézségek

 • serdülőkori krízisek

 • ha a gyermek valamiért "nem érzi jól magát a bőrében"

A FOLYAMATRÓL

JELENTKEZÉS

Gyermekpszichológiai vizsgálatra, illetve gyermekpszichológiai foglalkozásra jelentkezni a honlapon található jelentkezési formulán, e-mailen, vagy telefonon keresztül lehet. Kérem, a jelentkezésnél néhány mondatban írják meg, illetve mondják el, mi az, amivel a gyermekkel kapcsolatban segítséget szeretnének kérni!

ISMERKEDŐ, HELYZETFELTÁRÓ BESZÉLGETÉS

Az e-mailes vagy telefonos időpont egyeztetést egy személyes ismerkedő, helyzetfeltáró beszélgetés követi 90 percben a szülővel vagy szülőkkel, egyelőre – 14 év alatti gyermek esetén – a gyermek nélkül. Amennyiben megoldható, ideális, ha mindkét szülő jelen tud lenni ezen az alkalmon, hiszen mindkettejük meglátásai fontosak, illetve a folyamatban való közös részvételnek pozitív hatása lehet a gyermekre.

Az ismerkedő, helyzetfeltáró beszélgetés végén közösen megállapodunk a folytatás további kereteiről.

VIZSGÁLATI SZAKASZ

Általában az első beszélgetést 3-5 alkalomból álló pszichológiai vizsgálati szakasz követi. Ezen alkalmak heti rendszerességűek és 45 percesek. Ebben a fázisban megismerkedem a gyermekkel, és különböző pszichodiagnosztikai módszerek alkalmazásával (rajztesztek, játékos projektív tesztek, viselkedés megfigyelés, kérdőívek, stb.) próbálok képet kapni róla és az aktuális pszichológiai állapotáról.

A vizsgálati szakaszt egy 45 perces szülőkonzultáció zárja, ahol ismét a szülőkkel, szülővel – 14 év feletti fiatal esetén általában a serdülő részvételével – konzultálok, és a vizsgálat tapasztalatai alapján megbeszéljük pszichológiai segítségnyújtás további lehetséges irányát.

EGYÉNI PSZICHOLÓGIAI FOGLALKOZÁS

Ha a gyermek jóllétét és fejlődését leginkább az egyéni pszichológiai foglalkozás segíthetné és a család ezt tudja vállalni, úgy ennek időbeli kereteit egyeztetjük és a foglalkozások elkezdődhetnek – általában heti rendszerességgel, 45 perces alkalmak formájában.

SZÜLŐKONZULTÁCIÓK

Egy gyermek életében a legfontosabb személyek természetesen a szülei, ezért a gyermekpszichológiai munka szerves részét képezik a szülőkonzultációk, melyeket többnyire 2-6 hetente tartunk (az aktuális folyamatok függvényében) általában abban az időpontban, amikor a gyermek szokott jönni. A szülők és a gyermekpszichológus ebben az értelemben egymás szövetségeseivé válnak. Szövetségük alapja és célja a gyermek mentális jólléte.

A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS EGYÉB FORMÁI

Amennyiben a segítségnyújtás egyéb formái (csoportos, speciális, stb.) jelenthetnék a gyermek számára az adekvát segítséget, úgy a megfelelő intézmény, illetve szakember megtalálásában is tudok segíteni.

bottom of page